Björnar blir bara 15 år gamla! Sant eller falskt?

Falskt!

Kan björnar bara bli 15 år? Ifall du tror det så är du säker på att du har rätt?

Björnar kan faktiskt bli mycket mer än 15 år. De blir ungefär 30 år, vilket är ungefär det dubbla! Så ryktet att björnar bara lever i 15 år är en myt.

Storlek/Utseende

Alla björnar har olika storlekar. Men normala, svenska björnar väger ca 60-100 kg på honor och 100-250 kg på hanar. Större hanar kan väga upp mot 300 kg. Den största vildbjörnen i Sverige som har noteras vägde 343 kg! De blir ungefär 100-280 cm lång och har en mankhöjd t.o.m 135 cm.

En björn är ett stort brunt djur med runda former, ett (också brunt) stort huvud. Tillsammans med en puckel vid skuldrorna och tillslut en sluttande rygg. Deras tassar är enorma och breda tillsammans med en kort svans.

Släkte

I världen fins det 8 björnfamiljer/björnsläkten och brunbjörnen är en av dem. De allra största björnarna hittar du på Kamtjatka och Kodiak.

Bosättning

Brunbjörnen bosätter sig främst i Europa, Nordamerika och Asien. I Sverige håller de sig främst i de norra och mellersta delarna.

Föda

Björnen är en allätare som främst vänder sig till myror, bär och växter. Han äter också kadaver och tar åt sig ren och älg. När björnen ligger i ide så äter den ingenting.

Ingenting? Den måste ju äta något!

Nej! När björnen har gått i ide för vintern så äter den inte förrän den går ut ur sitt ide. Därför samlar den på sig väldigt mycket fett så att den ska kunna klara den kalla vintern. Detta är nödvändigt så att det inte ska bli för kallt.

Sammanfattning

  • Björnar blir ca 30 år, inte 15.
  • När en björn går i ide så äter den ingenting, därför samlar den på sig mycket fett innan den går i ide.
  • De är allätare.
  • Ifall du vill hitta en brunbjörn ska du leta främst i Europa, Nordamerika och Asien (samt norra delar av Sverige). Det är där de bosätter sig mest.
  • Runtomkring i världen finns det 8 björnfamiljer och brunbjörnen är en av dem.
  • Den största björnen i Sverige vägde 343 kg!

Categories:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *