Blir längre människor lättare träffad av åska?

Långa människor - Sant eller falskt?

Sant!

Det är faktiskt delvis sant. Det beror helt på vilket scenario. Ifall en människa som är 2,10 står bredvid en människa som är 1,20 på ett öppet fält så kommer den som är 2,10 lättare träffas av åskan.

Detta är dock ända scenariot. Eftersom att åskan söker sig till det som är högst upp. Men ifall en kort och en lång människa står i en skog full med träd så har de lika chans att bli träffade. Chansen att träffas är dock ungefär lika stor som att vinna på casino.

Varför?

Som vi nämnde tidigare så söker åskan sig till det som är högst upp. Alltså det som den lättast kan nå. Så 3m mot 2m blir 3m träffad. Enkelt. Så en människa i en skog fylld med träd blir inte träffad.

Fakta

Här är en lista med fakta om åskan, ifall du inte redan visste något av dessa så lämna en kommentar och låt oss veta :D.

  • En stark blixt är ca 100 000 000 (100 miljoner) volt stark!
  • Gummistövlar hjälper inte mot åskan.
  • Blixten kan slå ner på samma ställe mer än 2 gånger!
  • Ca 80% av de som blivit träffade av en blixt har överlevt!

Hörlurar i åskan?

Man ska inte ha elektriska hörlurar i åskan. Ifall åskan slår ner i dig kommer all el i blixten ledas till dina öron som slutar med att den når hjärnan. Om du skulle ha överlevt utan hörlurar så kommer du inte att göra det med.

Alltså kan all el i blixten istället för att bara träffa din kropp träffa din hörlurar som kommer att leda åskan till din hjärna. Vilket betyder att du absolut inte kommer att överleva.

Förra artikeln

Ifall du tyckte om denna artikeln så kanske du vill läsa en till? Eller så kanske inte denna artikel var för dig, läs en helt annat isåfall!

Förra artikeln: Läs inte i dåligt ljus, du får sämre syn! Sant eller falskt?

Sociala Medier

FaceBook: @realorfakeSWE

Reddit: @RealOrFakeSWE

Twitter: @RealOrFakeSWE

Mejl: info@realorfake.se

Categories:

No responses yet

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *