Är det sant att man kan dricka för mycket vatten?

Dricka för mycket vatten är farligt - Sant eller falskt?

SANT!

Gör du som väldigt många andra att du dricker vatten väldigt ofta? Men är detta verkligen bra?

Ända sedan 1980 har människorna blev tillsagda att dricka mycket vatten för att inte få vätskebrist. Men är du och alla andra helt säker på att man verkligen ska dricka så mycket vatten?

År 2002. Då gick en amerikansk njurforskare  ut med en artikel om att han hade undersökt skälen till att alltid dricka vatten. När han då kom han fram till att ”vattendrickarepidemin” (som har funnits i 30 år) inte vilar på någon vetenskaplig grund alls.

Fakta

En fullvuxen människa består av ca 60% vatten. Nyfödda bebisar består av hela 80%! Därför att vatten är ett bra lösningsmedel. Det kan användas som transportmedel för salter, kolhydrater och proteiner.

År 2015 var ”Hur mycket vatten ska man dricka på en dag” årets mest google fråga! Alltså har började större delen av människorna förstå att man kan dricka för mycket vatten ca år 2013-2015. Men det finns några olika saker som kan betyda att du dricker för mycket vatten.

Hur vet jag om jag dricker för mycket vatten?

Det finns vissa tecken på att du dricker för mycket vatten. Ifall du skulle upptäcka några av dessa tecken. Då borde du dricka mindre vatten, annars kan detta vara väldigt farligt. Dessa är de symptomen.

1. Urinet blir helt genomskinligt

Att ha mörkt kiss betyder att du är uttorkad, vilket absolut inte är bra. Men du ska inte heller få helt genomskinligt kiss. Det betyder att du dricker för mycket vatten.

2. Du blir: Illamående, får muskelsvaghet och/eller ihärdig trötthet

Ett annat tecken på att du dricker för mycket vatten är illamående, muskelsvaghet, ihärdig trötthet. Eftersom att det finns många orsaker till symptomen ovan så är det inte säkert att det betyder att du har druckit för mycket vatten. Men det kan vara en av orsakerna.

3. Du kissar mer än vanligt

Ifall du dricker för mycket vatten eller om du har druckit för mycket vatten så kommer du att behöva kissa mycket mer än vanligt. Enligt Thisisinsider ska man kissa ungefär 6-7 gånger per dag, detta är de normala siffrorna.

Men ifall du dricker för mycket vatten så kan du ständigt vakna på natten och vara kissnödig.

4. Fötter, händer och/eller läppar kommer att kännas svullna

När du dricker för mycket vatten så kommer dina natrium nivåer. Natrium finns i blodet, lättare sagt drabbas du av saltbrist. I sin tur kan detta leda till att delar av din kropp svullnar. Bara av att dricka lite för mycket vätska kan ditt ansikte börja kännas ”puffigt”.

5. Du har ständig huvudvärk

På exakt samma sätt som dina kroppsdelar kan börja svullna kan hjärnan också det. Hjärnen sväller och bultar mot din skalle och det kommer att göra extremt ont. I värsta fall kan denna smärta bli livshotande.

Förra artikeln

Ifall du tyckte om denna artikeln så kanske du vill läsa en till? Eller så kanske inte denna artikel var för dig, läs en helt annat isåfall!

Förra artikeln: Läs inte i dåligt ljus, du får sämre syn! Sant eller falskt?

Flera artiklar: Man måste vara Gay för att vara med i Melodifestivalen

Sociala Medier

FaceBook: @realorfakeSWE

Reddit: @RealOrFakeSWE

Twitter: @RealOrFakeSWE

Mejl: info@realorfake.se

Categories:

No responses yet

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *