Läsa - Sant eller falskt?Falskt!

Man får dålig syn av att läsa i mörkret! Är du säker på det? Eller var detta bara  din gamla mormor som sa det? 

Det är faktiskt falskt, det finns inga bevis på att man får sämre syn av att läsa i mörkret. Dock behöver ögonen anstränga sig mer ifall du läser i dåligt ljus vilket kan resultera i röda ögon och huvudvärk.

Man får inte heller dålig syn av att ha fel styrka på glasögonen. Visste du om det? Så detta är bara en gammal myt som inte är sann!

Varför blir synen inte skadad då?

Ja, frågan är varför ögonen inte tar skada av det dåliga ljuset och den extrema ansträngningen! Ifall vi vill ta reda på det här måste vi ta en snabbtitt på hur ögonen verkligen fungerar. Anledningen är att när vi tyder bokstäver så använder vi bara två delar av ögon, de är ciliarmuskeln (som spänner linsen så att vi ska kunna läsa bokstäver) och fotoreceptorerna.

Svagt ljus = Dålig syn?

När det är svagt eller dåligt ljus så är de ljuskänsliga stavarna extremt viktiga. Då kräver de ett särskilt pigment och rodopsin (Även kallat synpurpur). När ljuset i omgivningen (Omgivningsljuset) så ändras molekylstrukturen. Detta resulteras i att det blir mycket mer ansträngande att läsa i svagt ljus.

Skadad syn

Men detta skadar inte ögonen eftersom att de vilar och tar det lugnt varje gång du blundar. Vilket betyder att varje gång du blinkar så kommer ögonen att vila litegrann. Så ifall du är en av de som tycker om att läsa i svagt ljus/mysbelysning så behöver du inte vara orolig att skada synen. Men vi rekommenderar att du vilar ögat från stund till stund.

Jag har röda ögon och ont i huvudet, vad gör jag nu!?

Ifall du skulle läsa i mörkret och får röda ögon och/eller ont i huvudet. Du kan vara lugn, det är inte farligt. Se bara till att vila mycket så kommer du att återhämta dig. Du behöver alltså inte kontakta doktor eller liknande.

Sammanfattning

  • Man får inte sämre syn av att läsa i dåligt ljus.
  • Synen blir inte sämre eftersom att du blinkar ständigt vilket resulterar i att ögonen får vila.
  • Att läsa i mörker kan resultera i röda ögon och huvudvärk.

Förra artikeln

Ifall du tyckte om denna artikeln så kanske du vill läsa en till? Eller så kanske inte denna artikel var för dig, läs en helt annat isåfall!

Förra artikeln: Fel styrka på glasögon ger dålig syn! Sant eller falskt?

Sociala Medier

FaceBook: @realorfakeSWE

Reddit: @RealOrFakeSWE

Twitter: @RealOrFakeSWE

Mejl: info@realorfake.se

Categories:

No responses yet

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *