Hund - Sant eller falskt?

Hundar får inte äta choklad.

Falskt!

Får hundar verkligen inte äta choklad? Eller är detta en myt? Vem vet? Vi vet!

Hundar får absolut inte äta choklad. Mängden choklad spelar roll på hur skadligt det är. Ifall det är en liten mängd så kan hunden bli allvarligt sjuk. Men för stora mängder kan betyda döden för din hund.

Varför är det skadligt för dem?

Choklad innehåller kakao som de flesta säkert känner till. Men visste ni att kakao innehåller teobromin? Det är ett ämne som många djurarter är känsliga mot. En av de mest känsliga djurarterna är katter och hundar. Därför bör ni hålla choklad borta från dem.

Ifall en hund lyckas få tag på en chokladbit så kommer han att sluka den direkt. Katter däremot vet på ett ungefär när något är farligt för dem. Detta betyder absolut inte att du ska lägga en chokladbit framför din katt och kolla vad han gör. Men har den iallafall hittat en liten bit utan att du märkte det? Då är det mindre farligt eftersom att han/hon kommer förmodligen att låta den vara.

Vad får hunden för symptom?

Din hund kommer att börja kräkas, får diarré och ont i magen. Detta borde visa sig inom 4-24 timmar. Hunden kan också bli rastlös, börja andas snabbt och får snabb hjärtrytm.

Allt detta är i bästa fall. I värsta fall kan hunden hamna i koma och dö. Därför bör du/ni kontakta veterinär så fort som möjligt.

Hur mycket får han äta då?

Det är väldigt svårt att veta exakt hur mycket som en chokladkaka innehåller. Så vi rekommenderar att du inte ger hunden något choklad alls. Men ifall han skulle få i sig en bit så är vi här för att hjälpa! 😀

Mörk choklad är mycket värre än ljus choklad.

Mängder

 • Mörk: 5-15 mg teobromin /g choklad.
 • Ljus: 2 mg teobromin /g choklad.
 • Mer än ca 20 mg teobromin /kg kroppsvikt kan resultera i förgiftning hos hunden.

Exempel för hund på 10kg: 

– Din hund kan äta ungefär 12 – 40 g mörk choklad innan du bör kontakta veterinär.

– Hunden kan äta ca 100 g vit choklad.

– Praliner (Chokladbitar med fyllning) innehåller oftast mindre choklad. Då kan din vovve äta ungefär dubbelt så stor mängd.

Min hund fick i sig för mycket choklad! Vad gör jag nu?

Ifall din hund har fått i sig för mycket choklad så borde du alltid kontakta en veterinär. (Samma sak ifall något annat skulle hända). Nu är det viktigt att din hund får ut chokladen igen. Ifall han kräks själv så är det ett gott tecken. Men ifall han inte skulle göra detta så kommer veterinären att få honom att göra det. Men ifall din hund redan har börjat visa symptom på för snabb hjärt-rytm så kommer han att övervakas med ett EKG. Eventuellt så får man mediciner som hunden ska äta för att sakta ned hjärt-rytm.

Sammanfattning

 • Hunden bör inte äta choklad.
 • Ifall din hund väger ca 10kg så kan han äta ungefär 12 – 40g innan du måste kontakta veterinär.
 • Det är bättre att han äter ljus choklad istället för mörk.
 • Låt inte Aladdin-asken ligga framme! 

Förra artikeln

Ifall du tyckte om denna artikeln så kanske du vill läsa en till? Eller så kanske inte denna artikel var för dig, läs en helt annat isåfall!

Förra artikeln: Alla hundar har rabies! Sant eller falskt?

Sociala Medier

FaceBook: @realorfakeSWE

Reddit: @RealOrFakeSWE

Twitter: @RealOrFakeSWE

Mejl: info@realorfake.se

Categories:

No responses yet

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *