Har alla hundar rabies?

Hundar har rabies - Real or fake?

Har alla hundar rabies?

Falskt!

Alla hundar har inte rabies, dock finns det hundar som har fått det. Men risken för att du ska hittade en rabbiessmittad hund i Sverige är extremt liten.

I Östeuropa finns det fortfarande rabies. Därför skall alla djur som reser inom/i Europa vara rabiesvaccinerade. Sverige har varit rabiesfritt sedan 1886.

 

Hur blir en hund smittad?

För att ett djur (eller en människa) ska smittas av rabies så måste de har blivit biten av ett djur som redan har rabies, eller via saliven. Rabies kan också smittas ifall ett djur med rabies nuddar ett annat djurs sår. Men rabies smittas inte med intakt hud.

Vad visar hunden för symptom?

En rabiessmittad hund blir mer skygg och aggressiv på samma gång. Det som finns i rabies kallas för lyssavirus. Lyssaviruset brukar ofta ge hjärninflammation.

Vilda/gatu hundar kan förlora sin skygghet och bli kontakt-sökande. Men de kan fortfarande bli väldigt aggressiva. Sedan kan hunden börja dregla mycket och den får besvär att svälja. Sedan blir den förlamad och krampar innan den dör. Det gäller att vara på sin vakt så att man inte blir jagad av en aggressiv hund med rabies.

Botemedel

Det finns inget som kan bota en hund eller annat djur med rabies. Ifall ett djur skulle visar symptom på rabies måste den avlivas omedelbart enligt svensk-lag. Du bör undvika kontakt med varm-blodade djur utomlands samt fladdermöss i Sverige.

Sammanfattning

  • Alla hundar är inte rabies-smittade.
  • Det finns inget botemedel mot rabies-smittade djur.
  • Hundar med rabies blir mer skygga och blir mer aggressiv.
  • Ifall en hund har rabies, då måste den avlivas omedelbart enligt svensk-lag.
  • Man blir smittad av bett eller saliv.
  • Rabies är ett virus som heter ”lyssa-viruset”.

Förra artikeln

Ifall du tyckte om denna artikeln så kanske du vill läsa en till? Eller så kanske inte denna artikel var för dig, läs en helt annat isåfall!

Förra artikeln: För att vara med i Mello måste man vara gay! Sant eller falskt?

Relaterat om djur: Roliga klipp

Sociala Medier

FaceBook: @realorfakeSWE

Reddit: @RealOrFakeSWE

Twitter: @RealOrFakeSWE

Mejl: info@realorfake.se

Categories:

No responses yet

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *